ΑΛΠΕΙΣ

Δευτέρα 2 Απριλίου
Προβολές: 20:00 & 22:00
Διάρκεια: 93′ | Ελληνική ταινία
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Άρη Σερβετάλη, Αριάν Λαμπέντ, Τζόννυ Βεκρή.
Μια νοσοκόμα (Αγγελική Παπούλια), ένα τραυματιοφορέας (Αρης Σερβετάλης), μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ariane Lambed) και ο προπονητής της (Τζόνυ Βεκρής) έχουν συγκροτήσει μια ομάδα, τις Αλπεις, που προσφέρουν επί πληρωμή υπηρεσίες σε οικογένειες που έχουν πρόσφατα χάσει ξαφνικά τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προσφέρονται να αντικαταστήσουν προσωρινά τους πεθαμένους μέχρι οι συγγενείς να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο της απώλειας. Οι κανόνες λειτουργίες της ομάδας είναι εξαιρετικά αυστηροί και όποιο μέλος της παρεκκλίνει από αυτούς τιμωρείται παραδειγματικά. Οι Αλπεις όμως αρχίζουν σιγά σιγά να καταρρέουν.





Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έκανε μέρος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας, κάτι που από μόνο του αποτελεί άθλο. Με τις «Αλπεις», ο Λάνθιμος μένει πιστός στο κινηματογραφικό του στυλ και στην σκηνοθετική γραμμή που έχει χαράξει με την «Κινέττα» και κυρίως με τον «Κυνόδοντα». Ενώ όμως στον Κυνόδοντα η ηρωίδα που υποδυόταν η Αγγελική Παπούλια προσπαθούσε να ξεφύγει από ένα πλασματικό ψεύτικο κόσμο, η ηρωίδα των Αλπεων προσπαθεί να μπει σε ένα πλασματικό, φανταστικό κόσμο γιατί αισθάνεται ότι δεν ανήκει στην πραγματικότητα που την περιβάλει. Η καθημερινότητά είναι αυτή που της φαίνεται ψεύτικη και από την οποία προσπαθεί να αποδράσει.
Ο Λάνθιμος με τις «Αλπεις» εξελίσσεται ακόμα περισσότερο ως κινηματογραφιστής και αποκτά σιγά σιγά μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Απευθύνεται στον σκεπτόμενο θεατή που δεν αρκείται σε μια προβλέψιμη και τετριμμένη ιστορία όπου οι ήρωες συμπεριφέρονται σαν κανονικοί άνθρωποι. Οι ήρωες του Λάνθιμου είναι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που μπαίνουν σε ακραίες καταστάσεις οι οποίες τους φέρνουν στα όριά τους.
Η Αγγελική Παπούλια δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία που ακολουθεί την υποκριτική γραμμή του σκηνοθέτη και που ουσιαστικά απαιτεί από τους ηθοποιούς ένα ουδέτερο μη-παίξιμο ή μάλλον καλύτερα τους ζητά να παίξουν τους ρόλους κακών ηθοποιών. Σίγουρα όχι μια ταινία για όλα τα γούστα. Όσοι λάτρεψαν τον «Κυνόδοντα» δεν θα απογοητευτούν, όμως με τις «Αλπεις» είναι αμφίβολο αν ο Λάνθιμος θα καταφέρει να κερδίσει καινούριους θαυμαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: