"ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ" Σκηνοθεσια : Mikhail Kalatozov


Η Κινηματογραφική λέσχη Ζακύνθου θα προβάλει την ταινία
"ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ" Σκηνοθεσια : Mikhail Kalatozov
την Δευτέρα 13 Απριλίου 2009 στις 20:00 & 22:30 στο κινηματογράφο "Φώσκολος"

Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι' αυτήν, ανακαλύπτει πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ένας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος "χτυπά την πόρτα" των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των 4 παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής.

Η επίσημη πρεμιέρα (1964) προκάλεσε σοκ. Οι Κουβανοί, που περίμεναν ένα έργο ρεαλιστικό, πάγωσαν από τις χορευτικές κινήσεις της κάμερας και εν γένει από το οπτικό στυλ και τις πλαστικές συνθέσεις των Καλατόζοφ - Ουρουσέφσκι. Οι Σοβιετικοί τρόμαξαν με την ελευθερία και την άνεση με την οποία οι δυο λαμπροί εκπρόσωποί τους στα διεθνή κινηματογραφικά σαλόνια αγνόησαν το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και υιοθέτησαν ένα μοντέρνο στυλ. Επιπλέον, η παρουσία των Αμερικανών στην Κούβα στα χρόνια του Μπατίστα και η αμερικανική παρακμή περιγράφονταν με τρόπο πρωτόγνωρο (σήμερα, θα μιλούσαμε για φελινική τοιχογραφία)
Η ταινία μπήκε στη ναφθαλίνη μέχρι τις αρχές του '90 οπότε οι Φράνσις Κόπολα και Μάρτιν Σκορσέζε την αποκατέστησαν τεχνικά και την έφεραν στο προσκήνιο.
Με δυο λόγια, το «Είμαι η Κούβα» είναι μια τιτάνια προσπάθεια των Καλατόζοφ - Ουρουσέφσκι να παρουσιάσουν το πάθος για τη ζωή σε μια έκρηξη λυρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στη φόρμα. Η ζωή τούς δικαίωσε. Το «Eίμαι η Κούβα», πέρα από το επικαιρικό στοιχείο που αφορά το περιεχόμενο, συνοψίζει όλο το σινεμά μέχρι τις αρχές του '60. Από τον Αϊζενστάιν και τον Ορσον Ουέλες μέχρι το φιλμ νουάρ και τη νεανική αμφισβήτηση των ταινιών του Νίκολας Ρέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: